Τετάρτη 8 Μαΐου 2013

Ανάβαση στη Χελιδόνα και στην Καλιακούδα


Η ομάδα διοργανώνει το Σαββατοκύριακο 15 - 16 Ιουνίου 2013 ανάβαση στα βουνά Χελιδόνα και Καλιακούδα.

Η Χελιδόνα το χειμώνα όπως φαίνεται απ το Καρπενήσι
Η κορφή της Καλιακούδας.
Η αναχώρηση απ το Αντίρριο θα γίνει το απόγευμα της Παρασκευής 14 Ιουνίου, με προορισμό το Παλιό Μικρό Χωριό στην Ευρυτανία, όπου θα γίνει η διανυκτέρευση σε σκηνές. 

Την επομένη το πρωί όσοι επιθυμούν θα ανέβουν στη κορφή της Χελιδόνας, σε μια διαδρομή που διαρκεί περίπου  τρεις και μισή ώρες. Στη συνέχεια θα επιστρέψουν πάλι στο Μικρό Χωριό.

Την Κυριακή με αυτοκίνητα θα ανεβούμε στο καταφύγιο της Καλιακούδας, απ όπου θα ξεκινήσει η ανάβαση, διάρκειας δύο ωρών περίπου μέχρι την κορφή. 

Για πληροφορίες και δηλώσεις συμμετοχής: 2237 0 25566  και  6974 466 855 στον Νίκο Αντωνόπουλο.
Πληροφορίες για τον τρόπο μετάβασης στην Ευρυτανία, στον Κώστα Σωτηρόπουλο 6977777696.
Στο Παλιό Μικρό Χωριό υπάρχει η δυνατότητα για όσους θέλουν διανυκτέρευσης σε ξενοδοχείο.
( Ξενώνας Μέρσες : 2237 0 41444  κιν: 6972 555 637  ,  Ξενώνας Χελιδόνα : 2237 0 41221 )
Πληροφορίες διαδρομών:
Καλιακούδα
Χελιδόνα

Περιγραφή των διαδρομών

Χελιδόνα

Από το Παλιό Μικρό Χωριό αρχίζει η διαδρομή. Αρχικά, από τον χωματόδρομο που περνάει μέσα από τα ερείπια του πεσμένου στην κατολίσθηση του '63 τμήματος του χωριού, αρχίζει η πεζοπορία. Μετά από μισή ώρα ομαλής ανάβασης, υπάρχει μια ξύλινη πινακίδα που βάζει τον ορειβάτη στο μονοπάτι, που στη συνέχεια διακόπτεται συχνά, από κει και πάνω, απ τα καγγέλια του δρόμου.
Η ανάβαση μέχρι εδώ είναι αρκετά ομαλή. Σταδιακά η κλίση του εδάφους μεγαλώνει, όμως η πεζοπορία είναι αρκετά ευχάριστη, λόγω του καλοσημαδεμένου μονοπατιού και της σκιάς που προσφέρουν τα έλατα της περιοχής.
Μετά από ανάβαση μιας ώρας, το μονοπάτι ξανασυναντά τον χωματόδρομο, όπου βρίσκεται και η βρύση Ποτιστής. Απέναντι ακριβώς από τη βρύση ξεκινάει και πάλι η χάραξη του μονοπατιού, που σταδιακά και μέσα από μεγάλα πλέον χωράφια της περιοχής Βοϊδολίβαδο, οδηγεί στην αλπική ζώνη και δεξιά από την ψηλή κορφή της Χελιδόνας. ( Στη φωτογραφία, η κορφή αυτή έχει από πάνω της το σύννεφο).
Μετά από μια περίπου ώρα ανάβαση ο ορειβάτης βγαίνει στον αυχένα που βρίσκεται ανάμεσα στις δύο ψηλότερες κορφές. Ευθεία μπροστά από δω φαίνεται ο Κατελάνος και ακριβώς πίσω προς βορρά, το Βελούχι. Αριστερά, το μονοπάτι προχωράει και κυκλώνει από τα νότια τη κορφή, που τη συναντάς μετά από σύντομο περπάτημα. Η συνολική διάρκεια της ανάβασης από τον Ποτιστή και πάνω είναι μιάμιση ώρα. Η κορφή είναι επίπεδη με ελαφριά καμπύλη, που τα παλιότερα χρόνια φυτευόταν απ τους Μικροχωρίτες με σιτηρά. Έτσι ακόμα και σήμερα είναι καλυμμένη με καλαμιές, απ τους σπόρους που κάθε χρόνο πέφτουν και ξαναβλαστάνουν.
Η κατάβαση γίνεται από τα δυτικά, με κατεύθυνση προς τις κορφές των Αϊ Λιάδων και αφού πρώτα φτάσει κανείς στην αυχένα που τις ενώνει με την ψηλή κορφή. Από τον αυχένα αυτό φαίνεται πλέον ο Ποτιστής, που τον συναντάς μετά από μισής ώρας κατάβαση. Στη συνέχεια από το ίδιο μονοπάτι της ανάβασης και μια ώρα πορεία φτάνεις στο Μικρό Χωριό.

Καλιακούδα

Από το καταφύγιο του ΕΟΣ Καρπενησίου, που βρίσκεται πάνω απ την περιοχή Λακώματα, στο οποίο φτάνεις με αυτοκίνητο μέσω Μεγάλου Χωριού, αρχίζει η ανάβαση προς το διάσελο της Καλιακούδας. Ο χωματόδρομος που οδηγεί στα Δολιανά και το Πανταβρέχει, διακόπτει αρκετές φορές το μονοπάτι, στην μιας ώρας ανάβαση μέχρι το διάσελο.
Από εκεί η κλίση του εδάφους γίνεται αρκετά έντονη χωρίς όμως δυσκολίες στον προσανατολισμό και στην εύρεση του μονοπατιού. Ο επίπονος ανήφορος μέχρι την κορφή διαρκεί μία ώρα.
Η κατάβαση μπορεί να γίνει, είτε από την ίδια διαδρομή, είτε ακολουθώντας δυτική πορεία  προς την περιοχή ''Μοναχός Έλατος'' κι από εκεί επιστροφή στο καταφύγιο. Η διαδρομή αυτή, αν ακολουθηθεί, διαρκεί περίπου μία ώρα. 

Δεν υπάρχουν σχόλια: