Τετάρτη, 15 Οκτωβρίου 2008

Αναδάσωση

Αντί για μπομπονιέρες, κάποια ζευγάρια προτιμούν να χρηματοδοτήσουν μια αναδάσωση
«Ο Γιάννης και η Ελένη σας προσφέρουν, αντί για την κλασική μπομπονιέρα, ένα δένδρο-σύμβολο ζωής και καλής τύχης. Εκατό δένδρα θα φυτευτούν για τον γάμο τους, στο Πάνειο όρος, στα Καλύβια Αττικής, στις 5 Οκτωβρίου. Σας περιμένουμε όλους εκεί, για τη δενδροφύτευση και για να τους ευχηθούμε: βίον ανθόσπαρτον!»

Ησαΐας και στο όνομα, τον... χόρεψε με τρόπο διαφορετικό! Στον γάμο του, στις 28 Ιουνίου, στην Πάρο, ο Γιάννης Ησαΐας και η γυναίκα του άφησαν έκπληκτους τους 230 καλεσμένους τους.

Μοίρασαν μπομπονιέρες στις γυναίκες «έτσι, για να κρατήσουμε και λίγο την παράδοση!», στους εκατό άνδρες, όμως, χάρισαν από έναν πάπυρο-πιστοποιητικό μιας οικολογικής προσφοράς: ήταν η «απόδειξη» της αγοράς ενός δένδρου από τους νεόνυμφους, δώρο προς τους προσκεκλημένους τους!

«Πέρυσι η κουμπάρα μας ήταν καλεσμένη σε γάμο στην Κωνσταντινούπολη, όπου οι δύο νέοι προτίμησαν να προσφέρουν τα χρήματα που θα διέθεταν για κουφέτα, στην αγορά και τη φύτευση μικρών δένδρων σε αναδασωτέα περιοχή. Θέλαμε να δραστηριοποιηθούμε κι εμείς, να κάνουμε κάτι, έστω συμβολικό, για το περιβάλλον!», λένε σήμερα.


Ούτως ή άλλως, χρήματα το ζευγάρι θα ξόδευε προς χάριν φίλων και συγγενών που θα προσκαλούσε. «Τα δικά μας, αντίθετα, δεν θα είναι πεταμένα λεφτά, όπως το 80% του μπάτζετ ενός γάμου. Ίσα ίσα που τον Οκτώβριο θα συμμετάσχουμε- και εμείς και οι φίλοι μας, που από την πρώτη στιγμή ενθουσιάστηκαν- στη δενδροφύτευση, σε κάτι που τουλάχιστον θα ΄χει νόημα και σκοπό και θα πιάσει τόπο.

«Δεν θέλει κόπο»
Στην πράξη- έστω και με δυσκολία- το ζεύγος Ησαΐα βρήκε, μέσω Διαδικτύου, τη λύση για να υλοποιήσει την επιθυμία του. Τους έλυσε τα χέρια η νεοσυσταθείσα - λειτουργεί από πέρσι- εταιρεία «Ρlant-a-Τree» («Φύτεψε-ένα-δένδρο», http://www.plant-a-tree.gr), που αναλαμβάνει οργανωμένα τη φύτευση δένδρων για λογαριασμό των πολιτών, με τη δική τους, προαιρετική, συμμετοχή στη διαδικασία αναδάσωσης της περιοχής που οι ίδιοι θα επιλέξουν μεταξύ των διαθέσιμων.

Μόνο τον ερχόμενο Οκτώβριο, η εταιρεία (ΕΠΕ) θα φυτέψει- στις 5 και 26 του μήνα- 1.200 δέντρα σε καμένες εκτάσεις 22 στρεμμάτων, στα Καλύβια Αττικής και την Κασσάνδρα Χαλκιδικής, ύστερα από σχετική ανάθεση της «δουλειάς» από τρεις οικογένειες που θέλησαν να γιορτάσουν με τρόπο ασυνήθιστο δύο γάμους και μία βάφτιση.

Την προσαρμογή του ξενόφερτου- από τα αμερικανικά και βρετανικά δεδομένα- concept στην ελληνική πραγματικότητα πιστώνεται ο 36χρονος ηλεκτρολόγος μηχανολόγος Πάνος Βαλαμπούς-Κουντουράς που, από κοινού με τον 30χρονο Κώστα Νικητιάδη, δίνουν μέσω της εταιρείας που σύστησαν τη διέξοδο «σε όλους αυτούς που θέλουν, αλλά δεν ξέρουν τον τρόπο», να φυτέψουν απλά από ένα δένδρο.

Όπως λέει «υπάρχει φοβερή διάθεση από τον κόσμο να βοηθήσει, οργάνωση δεν υπάρχει. Κι αυτήν ακριβώς αναλαμβάνουμε εμείς. Διαπιστώνουμε ότι με εθελοντές το μοντέλο αυτό προχωράει το ίδιο και με γάμους και βαφτίσια. Σύλλογοι, ομάδες πολιτών και μεμονωμένα άτομα επιθυμούν να συμβάλουν στο πρασίνισμα της πόλης τους! Τον Νοέμβριο- για παράδειγμα- στην Καλλιτεχνούπολη, εταιρεία αυτοκινήτων προγραμματίζει μεγάλη δενδροφύτευση 17.000 δέντρων, σε έκταση 200 στρεμμάτων που έχει "υιοθετήσει" οικολογικά...».

Αναδημοσίευση Πέμπτη 18 Σεπτεμβρίου 2008 TA NEAΡΕΠΟΡΤΑΖ: Πέτρος Στεφανής

Δεν υπάρχουν σχόλια: