Δευτέρα, 20 Ιουλίου 2009

69η Π.Ο.Σ. Βαρδούσια 2009

Ο Φ.Ο.Αντιρρίου '' Αριστοτέλης '' συμμετείχε στην 69η Πανελλήνια Ορειβατική Συγκέντρωση στα Βαρδούσια το διήμερο 18 & 19 Ιουλίου 2009.
Συμμετείχαν 25 άτομα μέλη και φίλοι του συλλόγου από το Αντίρριο , την Αθήνα , την Πάτρα και το Καρπενήσι.
Μετά τον Αθανάσιο Διάκο ένας χωματόδρομος ανέβαινε μέχρι την διασταύρωση για Αρτοτίνα όπου αφήσαμε τα αυτοκίνητα και περπατήσαμε για 20 ' μέχρι την θέση Πιτιμάλικο όπου στήθηκε η κατασκήνωση δίπλα στο ορειβατικό καταφύγιο του ΕΟΣ Άμφισσας . Εδώ συγκεντρώθηκαν οι ομάδες από όλους τους ορειβατικούς και φυσιολατρικούς συλλόγους της Ελλάδας .
Μετά το βραδινό φαγητό ακολούθησαν οι χαιρετισμοί των συμμετεχόντων συλλόγων για πρώτη φορά στον χώρο της κατασκήνωσης και όχι στην κορυφή του βουνού. Μεγάλες αντιδράσεις προκάλεσε η ανακοίνωση ότι φέτος δεν θα μοιραστούν σηματάκια - pins - , όπως και η φήμη ότι του χρόνου η συγκέντρωση δεν θα γίνει στον Όλυμπο όπως κάθε 10 χρόνια γίνεται , αλλά σε άλλο βουνό .
Την επομένη το εγερτήριο έγινε στις 6 και μετά το πρωινό άρχισε η ανάβαση .
Στην αρχή ανεβήκαμε προς το δεύτερο καταφύγιο των Βαρδουσίων του Πεζοπορικού Αθηνών κι από κει άρχιζε η σχετικά δύσκολη σάρα που σε 1 ώρα σε βγάζει στη θέση Πόρτες . Σε όλο αυτό το διάστημα έχουμε μπροστά μας την κορφή του Γκιώνη το πλάι ( υψ. 2413 μ. ) και στο βάθος του ορίζοντα το Βελούχι ( υψ. 2315 μ. ) .
Περνώντας τις Πόρτες βγαίνουμε στον Μεγάλο κάμπο , ένα ομαλό και καταπράσινο οροπέδιο με αρκετές χιονούρες και γεμάτο κάθε λογής αγριολούλουδο , χρώματα κι αρώματα . Επιβλητικός πάνω από τον Μεγάλο Κάμπο δεσπόζει ο Κόρακας , η ψηλότερη κορφή των Βαρδουσίων με τα 2495 μέτρα του να αγναντεύει σε όλη τη Ρούμελη.
Ξεκινάμε λοιπόν την τελική προσπάθεια και πολύ σύντομα βρισκόμαστε στην κορφή για τις απαραίτητες φωτογραφίες και τις ευχές για σύντομες και ψηλότερες αναβάσεις .
Νοτιοδυτικά βλέπουμε τις ανεμογεννήτριες στο Ριγάνι και τους πυλώνες της γέφυρας Ρίου - Αντιρρίου . Ανατολικά η Γκιώνα ( υψ. 2510 μ. ) με την τεράστια ορθοπλαγιά της Συκιάς και βορειοανατολικά η Οίτη ( υψ. 2152 μ. ) .
Η κατάβαση γίνεται πάλη απ' την ίδια διαδρομή και όπως αποδεικνύεται είναι δυσκολότερη της ανάβασης γιατί στη σάρα μετά τις Πόρτες , οι πέτρες και τα χαλίκια γλιστράνε επικίνδυνα με αποτέλεσμα να χρειάζεται μεγάλη προσπάθεια .
Μετά την ανασύνταξη στην κατασκήνωση και το μάζεμα των σκηνών αναχωρούμε γεμάτοι εικόνες και ενέργεια για τον Αθανάσιο Διάκο και φαγητό στην πλατεία .
Για μία ακόμα φορά εκεί αποδεικνύεται ότι οι μαγαζάτορες είναι κατώτεροι των περιστάσεων , προσπαθώντας να εκμεταλλευτούν την πολυκοσμία και την χαλαρότητα των κουρασμένων πελατών τους. Κρίμα να μην φεύγουν οι επισκέπτες ευχαριστημένοι από μια απ΄ τις ομορφότερες πλατείες των χωριών μας .
Τέλος αφήσαμε τις ευχαριστίες προς τους διοργανωτές του Ορειβατικού συλλόγου Άμφισσας και προς τα μέλη και τους φίλους της ομάδας για την συμμετοχή τους .

Του χρόνου ψηλότερα.1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

ΟΧΙ ΑΙΟΛΙΚΑ ΠΑΡΚΑ ΚΑΙ ΥΔΡΟΗΛΕΚΤΡΙΚΑ ΦΡΑΓΜΑΤΑ ΣΤΑ ΒΑΡΔΟΥΣΙΑ, ΤΗΝ ΣΑΡΑΝΤΑΙΝΑ ΚΑΙ ΤΑ ΚΡΑΒΑΡΙΤΙΚΑ ΒΟΥΝΑ!
Σαφώς και δεν είμαστε ενάντια στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας! Όπως δεν είμαστε και ενάντιοι στις Μεταμοσχεύσεις : αν και προκρίνουμε την προληπτική ιατρική, υποστηρίζουμε σαφέστατα την δωρεά ανθρωπίνων οργάνων – όχι όμως και την εμπορία τους ή ακόμη χειρότερα, την λήψη οργάνων χωρίς την συγκατάθεση του δότη.
Υπάρχει κανείς που θα επικροτούσε την ευθανασία με σκοπό την λήψη οργάνων για μεταμόσχευση; Έτσι δεν πρέπει να υπάρξει και κανείς που να συμφωνήσει στην καταστροφή μοναδικής οικολογικής αξίας περιοχών, για την εγκατάσταση Αιολικών Πάρκων ή Υδροηλεκτρικών Φραγμάτων.

ΟΧΙ ΣΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΟ ΕΓΚΛΗΜΑ ΜΕ ΤΟΝ ΔΗΘΕΝ ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΟ ΜΑΝΔΥΑ!
Δεν μπορούμε να ανεχθούμε την καταστροφή του νοτιότερου στην Ευρώπη δάσους οξυάς! Δεν θα επιτρέψουμε την καταστροφή του νοτιότερου στην Βαλκανική Βιοτόπου για τις καφέ αρκούδες! Θα εμποδίσουμε την καταστροφή των μοναδικών για την Ελλάδα οικοτόπων της Κεφαλληνιακής Ελάτης όπου αναπτύσσονται υγιείς πληθυσμοί Ζαρκαδιών και Λύκων.
Θα δώσουμε μια ελπίδα επιβίωσης για το τελευταίο ζευγάρι Αετών και ένα από τα τελευταία κοπάδια αγριοκάτσικων που συναντάμε στην Χώρα μας. Κι ίσως κάποτε δούμε να ξαναεπιστρέφει και ο Λίγκας, που λίγα χρόνια πριν, λόγω των έργων εκτροπής του Εύηνου ποταμού ( πάλι με οικολογικό μανδύα : για να μην χάνεται το νερό στην Θάλασσα ..) χάθηκε για πάντα.

Επειδή λοιπόν εμείς πιστεύουμε ότι τα Ποτάμια πρέπει να φθάνουν στην Θάλασσα, ότι οι Βουνοκορφές πρέπει να ατενίζουν τα σύννεφα και ότι αν θέλουμε να σώσουμε τον Πλανήτη μας , πρέπει πριν και πάνω από όλα να σεβόμαστε την Πραγματική Φύση, για αυτό και απαιτούμε την πλήρη και άμεση προστασία του Περιβάλλοντος στην Ναυπακτία.


Η ΟΡΕΙΝΗ ΝΑΥΠΑΚΤΙΑ ΝΑ ΚΗΡΥΧΘΕΙ ΕΘΝΙΚΟ ΠΑΡΚΟ!
Να διαφυλαχθεί η μοναδική της Οικολογική Σημασία. Να μην αλλοιωθεί η αισθητική αξία του Περιβάλλοντος της. Να προστατευθεί η Χλωρίδα και η Πανίδα της.

ΑΜΕΣΗ ΙΔΡΥΣΗ ΤΟΥ ΕΘΝΙΚΟΥ ΠΑΡΚΟΥ "ΒΑΡΔΟΥΣΙΩΝ-ΣΑΡΑΝΤΑΙΝΑΣ-ΚΡΑΒΑΡΩΝ"

ΥΓ) για μην βρεθεί κάποιος κακοήθης και μας κατηγορήσει ότι δεν θέλουμε ανεμογεννήτριες στις αυλές μας και για αυτό αντιδρούμε, σας επισημαίνω ότι η πλειοψηφία όσων προσυπογράφουμε το παρόν, μένουμε στην Αθήνα και πολλοί λίγοι έχουμε αυλές! Κοιτάξτε λοιπόν την Αθήνα του Περικλή και του Ικτίνου πως την κατάντησε η Σύγχρονη Ανάπτυξη, και αναρωτηθείτε αν αξίζει για την ηλεκτροδότηση του Mall και του Carrefour να θυσιάσουμε έναν, αν όχι τον τελευταίο οικολογικό παράδεισο της Χώρας μας.


--
Κωνσταντίνος Χ. Δαβανέλος