Δευτέρα 9 Νοεμβρίου 2009

Οξιά 7 - 8 Νοεμβρίου 2009


Το Σαββατοκύριακο 7 &  8 Νοεμβρίου ο Φ.Ο. Αντιρρίου πραγματοποίησε εκδρομή στην Οξιά ( ή Οξυά ) με διανυκτέρευση στο καταφύγιο στα 1740 μ. υψ.
Συμμετείχαν φίλοι του συλλόγου από Αντίρριο , Ναύπακτο , Πάτρα , Αθήνα και Καρπενήσι οι οποίοι έφτασαν στο καταφύγιο είτε μέσω Ναυπάκτου - Πενταγιών - Αρτοτίνας - Γραμμένης Οξιάς είτε μέσω Λαμίας - Παλιοβράχας - Γαρδικίου .
Η ανάβαση και από τις δύο πλευρές ήταν αρκετά δύσκολη λόγω της βροχής που είχε μετατρέψει τους χωματόδρομους σε ''χωράφια''.
Στο καταφύγιο η ατμόσφαιρα ήταν ζεστή με τον υπεύθυνο Αλέκο Λαμπράκη να βοηθάει στα πάντα και την μαγείρισσα Ρωξάνη Τσουκαλά να '' κυριαρχεί '' στον ευαίσθητο τομέα της γεύσης .
Ο φιλόξενος χώρος του ορειβατικού καταφυγίου μετατρεπόταν πότε σε εντευκτήριο με ποτά , κουβέντα και μουσική , πότε σε εστιατόριο και πότε σε κοιτώνα .
Η έντονη βροχόπτωση της νύχτας όχι μόνο δεν αποθάρρυνε τους νεαρότερους της παρέας να διανυκτερεύσουν σε σκηνές , αλλά τους άφησε στο τέλος την γλύκα της περιπέτειας και της αλλαγής από την καθημερινότητα .
Ο ερχομός της ημέρας έφερε το τέλος της νεροποντής και εμφάνισε γύρω απ΄το καταφύγιο ένα παραμυθένιο τοπίο πνιγμένο στην ομίχλη , που όσο περνούσε η ώρα αραίωνε κι άφηνε να φανεί ο ορίζοντας .
Αυτή ήταν και η καταλληλότερη ώρα για να επιχειρήσουμε μία ανάβαση προς την κορφή της Οξιάς , Σαράνταινα ( 1923 μ. ) .
Η διαδρομή μέσα στις οξιές , με τα πεσμένα φύλλα ήταν υπέροχη και στη συνέχεια πάνω στη γυμνή πλαγιά μέχρι την κορφή άφησε στους αναβάτες ένα αίσθημα ευφορίας και αναζωογόνησης .
Τέλος η επιστροφή , οι χαιρετισμοί και ο σχεδιασμός νέων εξορμήσεων έκλεισε με τον καλύτερο τρόπο ένα βροχερό Φθινοπωρινό διήμερο .





1 σχόλιο:

Δαβανέλος Κωνσταντίνος είπε...

Η Σαράνταινα είναι μνημείο της Φύσης!
Θα μπορούσαμε να φανταστούμε αιολικό πάρκο στην Ακρόπολη;
Ας μην βιαστούμε να απαντήσουμε αρνητικά!
Στο βωμό του Κέρδους όλα είναι πιθανά!
Η εταιρεία TERNA Ενεργειακή ετοιμάζεται να καταστρέψει ένα από τα τελευταία Μνημεία της Ελληνικής Φύσης. Ας μην ξεχνάμε πως ότι είναι το Βάι για τον φοίνικα, είναι η οροσειρά της Σαράνταινας για την Οξυά. Εδώ βρίσκεται ένα μοναδικό παρθένο δάσος οξυάς, που αποτελεί και το νοτιότερο όριο εξάπλωσής της στην Ευρώπη. Επιπλέον στην περιοχή εντοπίζονται σπάνια ενδημικά είδη όπως Centaurea princeps ενδημικό αποκλειστικά στην περιοχή (!), Thymus hartvigii subsp. macrocalyx, Medicago medicaginoides που αναφέρονται στα διάφορα Red data books, όπως π.χ το Medicago medicaginoides που απ’ όλη την Ελλάδα μόνο σ’ αυτή την περιοχή εμφανίζεται (είδος κυρίως της Ασίας) και εδώ είναι το ανατολικότερο όριο εξάπλωσής του. Η Σαράνταινα αποτελεί εξάλου και τον νοτιότερο στην Βαλκανική Βιοτόπο για τις καφέ αρκούδες. Εδώ επίσης συναντάμε σπάνια είδη της Ελληνικής Πανίδας όπως τον Λύκο, το Ζαρκάδι,το Αγριοκάτσικο και μέχρι την δεκαετία του '9ο και τον σπανιότατο Λύγκα. Η ορνιθοπανίδα της ευρύτερης περιοχής περιλαμβάνει εκτός των άλλων και τον Ασπροπάρη, τον Γύπα, τον Χρυσαετό και την Μαυροτσικλιτάρα. Αποτελεί δηλ. περιοχή φυσικού αποθέματος προς διατήρηση και προστασία και προκαλεί όχι μόνο έκπληξη αλλά και πολλά ερωτηματικά το γιατί δεν εντάχθηκε στο δίκτυο "Natura 2000."
Πριν προλάβουν λοιπόν να εγκαταστήσουν Αιολικά Πάρκα και στα Μνημεία της Πολιτισμικής μας Κληρονομιάς - γιατί είναι ικανοί και για κάτι τέτοιο... και να δούμε και δίπλα στον Παρθενώνα Ανεμογεννήτριες... ας αντιδράσουμε άμεσα και ας απαιτήσουμε:
ΑΜΕΣΗ ΙΔΡΥΣΗ ΕΘΝΙΚΟΥ ΠΑΡΚΟΥ "ΒΑΡΔΟΥΣΙΩΝ-ΣΑΡΑΝΤΑΙΝΑΣ-ΚΡΑΒΑΡΩΝ"