Παρασκευή 23 Μαρτίου 2012

Καλλιέργεια πατάτας σε παλέτα

43 σχόλια:

Jim Archer είπε...

πολυ καλο θεμα!!!συγχαρητηρια!θα ξεκινησω αμεσως την κατασκευη!!ενα θελω να ρωτησω..αν αντι για κοπρια αλογου μπορω να χρησιμοποιησω κοπρια απο κουνελια και φυτοχωμα..ευχαριστω εκ των προτερων!καλη δυναμη σε ολους...

ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗΣ είπε...

Η κοπριά από κουνέλια είναι πολύ πιο δυνατή από αυτή του αλόγου, για αυτό θέλει λίγη και φυσικά χωνεμένη. Αν μπορούμε καλό θα ήταν να την πατήσουμε ( αφού βάλουμε λίγη κάθε φορά σε ένα σακί για να την κάνουμε σχεδόν σκόνη με το πέλμα μας) είναι ακόμα καλύτερα για να πάει παντού. Θέλουμε αφράτο χώμα που θα επιτρέπει στον βολβό να μεγαλώνει πολύ εύκολα. Μην μπούμε όμως στην διαδικασία να παράγουμε περισσότερη και καλύτερη πατάτα από την πρώτη φορά. Ας δοκιμάσουμε και ας αρκεστούμε στην πατάτα που κάναμε εμείς.......... για εμάς. Άλλωστε τα ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΑ και τα ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ όπως είδαμε οδηγούν σε αδιέξοδα. Νομίζουμε οτι η ποιότητα είναι το ζητούμενο και αυτάρκεια ! Αυτό θα το πάρουμε από έναν βολβό ανεξαρτήτου μεγέθους και θα τον απολαύσουμε όσο τίποτε άλλο γιατί τον κάναμε εμείς.

Καλή επιτυχία σε όλους

Αγέλαος είπε...

Πολύ σωστή παρατήρηση από τον Αριστοτέλη. Ποιότητα και αυτάρκεια! Λέξεις ξεχασμένες που μπαίνουν πλέον όλο και πιο πολύ στην ζωή μας. Ας πάρουμε την ζωή μας στα χέρια μας.

Ανώνυμος είπε...

ΔΗΛΑΔΗ ΠΟΣΕΣ ΣΕΙΡΕΣ ΠΑΤΑΤΕΣ ΒΑΖΟΥΜΕ?ΓΙΑΤΙ ΜΕ 1 ΣΕΙΡΑ ΠΟΣΕΣ ΠΑΤΑΤΕΣ ΘΑ ΠΑΡΕΙΣ?

ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗΣ είπε...

Για να πούμε με βεβαιότητα πόση απόδοση θα έχουμε από ένα σπόρο-βολβό θα πρέπει να έχουμε κάποιες παραμέτρους της παραγωγής απόλυτα σταθερές, όπως καιρικές συνθήκες, υγρασία, ποιότητα σπόρου, εμπειρία καλλιεργητή, ποιότητα χώματος, περιβάλλον φύτευσης, ηλιοφάνεια, ασθένειες κ.λ.π Ο κανόνας - για να το περιγράψω απλά - είναι 1 κιλό σπόρος πατάτα προς 10 με 14 κιλά πατάτα έτοιμη. Εμείς θέλουμε να κάνουμε την δική μας πατάτα χωρίς μεγάλο κόπο και χωρίς φάρμακα πάνω από όλα. Όσες και αν είναι θα είναι καλές!!! Μόλις φάμε από αυτές (εφόσον ωριμάσουν έξω από το χώμα και σε σκοτεινό χώρο χωρίς υγρασία) θα διαπιστώσουμε οτι είναι νοστιμότατη πάνω από όλα γιατί την κάναμε εμείς, δεν κρατάει λάδι από το τηγάνι και πάνω από όλα αν κάνουμε καλό προγραμματισμό μπορούμε να τις έχουμε με κυλιόμενη παραγωγή πάντα φρέσκες για όλο τα χρόνο. Το ελαιόλαδο καλό είναι μετά το τηγάνισμα (όλα τα τηγανόλαδα) να μην το πετάμε αλλά να τα μαζεύουμε σε ένα δοχείο 10-12 λίτρων γιατί σύντομα θα παρουσιάσουμε τον τρόπο που θα τα αξιοποιήσουμε να παράγουμε το δικό μας σαπούνι.

Ανώνυμος είπε...

Πολύ ενδιαφέρον! Πραγματικά μας προκαλεί να το δοκιμάσουμε...
Θα μπορούσατε να πείτε πόσο συχνά χρειάζονται πότισμα;
Επίσης, αν κατάλαβα καλά, οι πατάτες που θα βγάζουμε θα είναι άγουρες και θα πρέπει να τις βάλουμε σε σκοτεινό χώρο για να ωριμάσουν;
Ευχαριστώ πολύ!!!

ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗΣ είπε...

Για τις ανάγκες των φυτών και των δένδρων μας θα ρωτάμε τα ίδια τα φυτά και τα δένδρα. Πως θα γίνει αυτό; Κοιτάζουμε τα φύλα της πατάτας να είναι ζωηρά και πράσινα. Βάζουμε το χέρι μας και πιάνουμε το χώμα να δούμε την υγρασία του. (Σκάβουμε με τα χέρια μας περίπου 10-15 εκατοστά) Δεν ποτίζουμε πάνω στα φύλα αλλά γύρω από το φυτό με το ποτιστήρι που έχει στόμιο σαν του ντους. Στις 80-90 ημέρες σταματάμε το πότισμα και περιμένουμε να μαραθούν τα φυτά εντελώς. Η πατάτα δεν θα πάθει τίποτε απολύτως. Αφού την βγάλουμε από τις παλέτες απλώνουμε εφημερίδες ή χαρτόνι σε ένα δροσερό υπόγειο χωρίς φως ! Τις απλώνουμε να μην είναι στοιβαγμένες. Τεστ ωρίμανσης: Πιάνουμε 5-6 πατάτες από διάφορα σημεία που τις έχουμε απλώσει με την παλάμη μας. Τρίβουμε τον αντίχειρα σαν να θέλουμε να φύγει η φλοίδα. Αν φύγει δεν έχει ωριμάσει, αν δεν φεύγει και έχει κάποιο πάχος τότε είναι ώριμη. Καλό είναι να δοκιμάσουμε με αυτό το τεστ μια πατάτα από τον μανάβη μας και να το επαναλάβουμε αυτό στις φρέσκες πατάτες που θα βγάλουμε από την παλέτα. Έτσι θα δούμε την διαφορά. Αυτές είναι εμπειρικές τεχνικές αλλά μπορούμε να μάθουμε πιο πολλά για την πατάτα εδώ: http://www.ftiaxno.gr/2010/02/blog-post_24.html (Προτείνουμε φυσικά την μέθοδο της χλωρής λίπανσης !)

Jim Archer είπε...

να ρωτησω κατι πολυ σημαντικο!για να εχουμε αυταρκεια πρεπει φυσικα να εχουμε τον δικο μας πατατοσπορο!ποιος ειναι ο τροπος ωστε να μπορουμε να τον αποθηκευουμε και να τον προετοιμαζουμε σωστα οσπου να ερθει η ωρα να τον φυτεψουμε...

Αγέλαος είπε...

Εγώ ξεκίνησα την σπορά με σπόρο από τις πατάτες που φύτρωσαν στην σακούλα πρίν τις καταναλώσουμε. Μετά αφού έβγαλα δικές μου και τρώγαμε κάποια στιγμή έβγαλαν φύτρα και κάποιες από τις νέες. Έκανα το ίδιο και βάζω συνέχεια με αυτό τον τρόπο.
Αν μείνω από σπόρο θα ζητήσω από τους φίλους μου να μου δώσουν από τις δικές τους που έμειναν ή θα κάνω ανταλλαγή κάτι δικής μου παραγωγής με πατάτες. Θα βρεθεί ο τρόπος αρκεί να ξεκινήσουμε να παράγουμε κάποια αγαθά μόνοι μας και αν χρειαστεί μετά να αναζητήσουμε άλλους τρόπους συνεργασιών και συναλλαγών. Δημιουργήστε ομάδες συνεργασίας στην πόλη σας, το χωριό σας και μην διστάσετε γιατί ακόμα και αν έρθει η ανάκαμψη θα σας βρεί πιο πλούσιους ,με περισσότερους φίλους και θα έχετε δημιουργήσει τις δικές σας γεύσεις.

Ανώνυμος είπε...

μπράβο σε όλους σας! ανυπομονώ να το εφαρμόσω για την οικογένειά μου.
Τι συνθήκες ηλιοφάνειας πρέπει να έχουμε? πότε γίνονται οι φυτεύσεις? δηλ μπορούμε να έχουμε περίπου 3 παραγωγές το χρόνο?
Δήμητρα Τάκη, Κύθηρα

supergeorge είπε...

Γεια σας.
Εγω σημερα εφαρμοσα αυτο το συστημα,οχι μονο σε μια μπαλετα,δλδ ενα τετραγωνο αλλα 3 συνεχομενα τετραγωνα απο μπαλετες.
Δλδ 3Χ12= 36 πατατες.
Ειχα μια σακουλα φυτρωμενες πατατες.
Τα εκανα ολα συμφωνα με το βιντεο.
Η μονη διαφορα ειναι οτι εβαλα προβια κοπρια ,χωνεμενη φυσικα γιατι δεν ειχα αλογισια.
Τωρα θα αναμενω να δω τα αποτελεσματα

ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗΣ είπε...

Αγαπητέ soupergeorge σου ευχόμαστε καλή επιτυχία. Προσωπικά είμαι βέβαιος για την επιτυχία, διότι έχεις κάνει το σημαντικότερο βήμα που είναι η ανάληψη πρωτοβουλίας και το μεράκι. Εκτιμώ ότι όλη η γειτονιά θα τρώει νόστιμες πατάτες.

Ανώνυμος είπε...

Τέλειο !!!!
Θα το κάνω και εγώ και μάλιστα θα βάλω για σπόρο από αυτές τις πατάτες που γράφουν στην ετικέτα τους ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ Η ΦΥΤΕΥΣΗ. Θα βάλω και καρότα και πατζάρια και από όλα! Δεν το κάνω για τίποτε άλλο παρά μόνο γιατί δώσαμε σαν Έλληνες φώτα σε όλους και τώρα θέλουν να τους ρωτάμε και τι θα φάμε. ΟΛΟΙ ΑΣ ΤΟΥς ΔΕΙΞΟΥΜΕ ΠΟΣΑ ΑΠΙΔΙΑ ΠΙΑΝΕΙ Ο ΣΑΚΗΣ ή ΤΙ ΠΑΤΑΤΕς Η ΠΑΛΕΤΑ !!

supergeorge είπε...

ΦΙΛΕ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗ
σ'ευχαριστω για τις ευχες σου.
Το μερακι πραγματι υπερχειλιζει.
Οσο για τη γειτονια;;;;;;;
Αμοιβαια τα αισθηματα.
Εγω παντως ταδωσα ολα.
Φιλε ανωνυμε,,,,,,
μαζι σου.
Κοντρα στο κατεστημενο.
Οσοι μας απαγορευουν αδικα ,πραγματα για την επιβιωση μας και μονο για τα συμφεροντα τους θα μας βρουν στην αντιπερα οχθη.
Να ειστε ολοι καλα.

Ανώνυμος είπε...

Είμαστε πολλοί και έχουμε τα πάντα! Δεν άλλαξε η Ελλάδα ούτε οι Έλληνες. Αγάπη, υπομονή, φιλότιμο, ανδρεία , θάρρος και τόσα άλλα…… Περάσαμε 400 χρόνια χωρίς να αλλοιωθεί το DNA μας. Απλά ξεχάσαμε γρήγορα και καθίσαμε να κουβεντιάσουμε στο ίδιο τραπέζι για μεγάλες ιδέες με τους ….φίλους μας. Έχει ο καιρός γυρίσματα ……..

Ανώνυμος είπε...

Καλησπέρα.Πολυ ενδιαφέρον τρόπος καλλιεργειας της πατάτας.Θα ήθελα να ρωτηήσω αν αν για κοπριά αλόγου μπορώ να βάλω κοπρια περιστεριών ή αγελαδων
Ευχαριστω εκ των προτέρων

ΧΡΗΣΤΟΣ είπε...

ΠΟΛΥ ΚΑΛΟ ΜΠΡΑΒΟ,ΠΟΣΕΣ ΣΕΙΡΕΣ ΠΑΤΑΤΕΣ ΒΑΖΟΥΜΕ?ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΜΕ ΜΕΧΡΙ ΛΙΓΟ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΗΝ ΜΕΣΗ ΤΗΣ ΜΠΑΛΕΤΑΣ?

Αγέλαος είπε...

Δεν βάζουμε σειρές κάθετα (μία πάνω στην άλλη) παρά μόνο οριζόντια. Όταν βγεί το φυτό περίπου 20 εκατοστά πάνω από το χώμα τα άχυρα και την κοπριά εμείς προσθέτουμε με προσοχή για να μην σπάσουν, 10 εκατοστά υλικό. Συνεχίζουμε έτσι σκεπάζοντας μέχρι 40-50 εκατοστά συνολικά. Το φυτό μπορεί να συνεχίσει λίγο ακόμα να ανεβαίνει αλλά εμάς μας ενδιαφέρει να κάνει πατάτες όσο έχουμε σκεπάσει. Αν συνεχίσει να ανεβαίνει σπάμε το κεντρικό κλωνάρι. Αυτό το κάνουμε στην γη όταν καλλλιεργούμε για να δώσουμε περισσότερη δύναμη στο φυτό να κάνει πατάτες παρά να κάνει φύλα. Νομίζω οτι θα δουλέψει και εδώ. Αν θέλουμε μπορούμε να δοκιμάσουμε στα μισά φυτά.

Αγέλαος είπε...

Για να μην σταθούμε στην πατάτα και μόνο, με τον ίδιο τρόπο κατασκευής παρτεριού (παλέτα ) μπορούμε να κάνουμε όλα τα λαχανικά που έχουν βολβό. Πατζάρι,ραπανάκι, καρότο κ.λ.π Αν κάνουμε παρτέρια για λαχανικά με αυτό το τρόπο μια καλή πρόταση είναι και η φράουλα. Σκεπάζουμε όλη την επιφάνεια χώματος της παλέτας με πλαστικό που θα ακουμπάει στο χώμα. Κάνουμε τρύπες διαμέτρου 2 εκατοστών ανά 10 εκατοστά και φυτεύουμε τις φράουλες. Τα παιδιά του Φ.Ο.Α Αριστοτέλη έχουν σκοπό να δείξουν τέτοια κόλπα όπως μου έγραψαν. Είναι ωραίο να υπάρχουν επιλογές ειδικά όταν αυτές είναι εύστοχες απαντήσεις στην δικαιολογία: δεν έχω χώρο δικό μου, δεν έχω πολύ χώρο,μένω με ενοίκιο κ.λ.π

Ανώνυμος είπε...

Θα ήθελα να κάνω μία εντελώς αρχάρια ερώτηση. Το άχυρο είναι από στάρι; Έχει σημασία τι άχυρο θα είναι; Πως μπορώ να είμαι σίγουρος και που θα βρω καλό άχυρο χωρίς χημικά;

Βασίλης

Ανώνυμος είπε...

Το άχυρο μπορεί να είναι από κριθάρι, βρώμη η από οποιδήποτε άλλο δημητριακό που να έχει πρώτα μαζευτεί ο καρπός φυσικά από πάνω. Ακόμα και αν φυτρώσει κάτι δεν πειράζει γιατί βγαίνει εύκολα να θέλουμε. Σκοπός είναι να πλησιάσουμε όσο πιο πολύ μπορούμε σε αγνά υλικά. Απόλυτα δεν θα μπορέσουμε αλλά θα το παλέψουμε κατά το δυνατό. Έβαλα και εγώ την πρώτη μέρα που το είδα και άρχισαν να βγαίνουν τα πρώτα φύλα. Είναι τελικά πολύ εύκολο. Μπράβο στον Αριστοτέλη και όλους εκεί στην μεγάλη παρέα τους.

Ανώνυμος είπε...

kalimera! poli omorfa pragmata! mia erotisi thelo na kano, me to axiro se amesi epafi me tin patata den exoume kindino na sapisoun?

Jim Archer είπε...

μηπως ξερει καποιος να μου πει αν υπαρχει τροπος να φτιαξω οικολογικο εντομοκτονο για τον δορυφορο της πατατας ωστε να αποφυγω τα φαρμακα του εμποριου;

Αγέλαος είπε...

Για να αποφύγουμε τα φάρμακα του εμπορίου αρχικά πρέπει να κάνουμε έναν συμβιβασμό με τον εαυτό μας. Θα πρέπει να ξέρουμε ότι θα χαλάσουν και κάποια από τα κηπευτικά μας, θα φάνε τα διάφορα έντομα ή θα προσβληθούν από κάποιες ασθένειες και δεν θα ανατηχθούν πάρα πολύ, αλλά θα φάμε εμείς τα πιο πολλά και δεν θα έχουν φάρμακα. Λύσεις υπάρχουν και κάποιες θα βρεις εδώ http://www.ftiaxno.gr/ στην παράγραφο με την φυσική προστασία των φυτών.

Ανώνυμος είπε...

ΠΟΛΥ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΑΤΑΤΕΣ.ΕΡΩΤΗΜΑ΄ΠΟΥ ΘΑ ΒΡΩ ΚΑΛΟ ΣΠΟΡΟ ΜΗ ΜΕΤΑΛΑΓΜΕΝΟ ΓΙΑ ΝΑ ΞΕΚΙΝΗΣΩ ΤΗΝ ΚΑΛΙΕΡΓΕΙΑ?ΠΟΠΗ ΑΠΟ ΤΡΙΠΟΛΗ ΑΡΚΑΔΙΑΣ

Μαγδαληνή είπε...

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΙΔΕΑ:
Εμείς φτιάξαμε παρτέρια με τούβλα χωρίς συνδετικό υλικό μεταξύ τους, αρκεί να συγκρατείται το χώμα και το νερό, σε ύψος 3 τούβλων (οριζόντια τοποθέτηση). Το χώμα από κάτω ήταν φρεζαρισμένο καλά και είχαμε ήδη προσθέσει δικό μας κομπόστο. Πάνω στο αφράτο χώμα φυτέψαμε τον πατατόσπορο. Σκεπάσαμε με αφράτο φυτόχωμα. Όταν τα φυτά έφθασαν τα 15 εκατοστά σε ύψος, τα σκεπάσαμε και πάλι με φυτόχωμα. Τώρα οι πατατιές μας είναι εύρωστες και έχουν ύψος γύρω στα 30 εκατοστά πάνω από την κατασκευή με τα τούβλα, ενώ το θαμένο τμήμα τους είναι γύρω στα 40 εκατοστά περίπου. Στο τέλος του καλοκαιριού θα αφαιρέσουμε τα τούβλα και θα δουμε τα αποτελέσματα - τι πατάτα θα πάρουμε.
Βρήκα εξαιρετική την ιδέα με το άχυρο και θα προσθέσω κι εγώ στην επόμενη σπορά. Ίσως να μπορώ και τώρα να προσθέσω λίγο άχυρο στο υπάρχον παρτέρι, με προσοχή, και να το ανακατέψω με το φυτόχωμα.

Ευχαριστώ πολύ για όλες τις πολύτιμες πληροφορίες!

Καλή επιτυχία σε όλους τους ερασιτέχνες παραγωγούς!

Ανώνυμος είπε...

Μπράβο στον Αριστοτέλη και σε όσους μας διαφωτίζουν με τα σχόλια τους. Θέλω να ρωτήσω το εξής: όταν ο βλαστός της πατάτας φτάσει στα 20 εκ. περίπου, τον σκεπάζουμε τελείως με άχυρο και κοπριά ή μονο 10 εκ. περίπου αφήνωντας το υπόλοιπο βλαστό χωρίς να σκεπαστεί???

Unknown είπε...

μπορο να βαλο αχιρο στησ φωλιεσ τησ πατατασ σε χωραφι............

giannis είπε...

Καλησπέρα..
Δοκίμασα να κάνω κ εγώ καλλιέργεια πατάτας σε παλέτα, και σήμερα που είπα να δω τι κατάφερα, το αποτέλεσμα ήταν απελπιστικά τραγικό. Μία πατάτα -η μισή πράσινη- και 3-4 μικρά σαν 2ευρα..

Δεν είχα κ δεν μπόρεσα να βρω κοπριά, οπότε στηρίχτηκα σε άχυρο, ροκανίδια, λίγο χώμα και κατα διαστήματα έβαζα και στάχτη.
Ενδεχομένως να μην πρόσεξα και το πότισμα, αφού λόγω άστατου προγράμματος, πότιζα όποτε το θυμόμουν...
Oπως έβγαζα τα άχυρα, μια στρώση περίπου 10 εκατοστά είχε σαπίσει τελείως...
Εχω σκοπό να το ξαναπροσπαθήσω, αυτή τη φορά βάζοντας και κοπριά και προσέχοντας λίγο περισσότερο την υγρασία.
Λογικά θα έχετε λύσει τις παλέτες, κοντέυουν 4 μήνες.. τι αποτελέσματα είχατε; αξίζει να ξαναμπώ στην διαδικασία ή να το αφήσω;
Ευχαριστώ

ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗΣ είπε...

Αγαπητέ giannis νομίζω ότι έβαλες λίγο χώμα ή κοπριά. Δες τις φωτογραφίες που εμφανίζονται στο http://aristotelis-foa.blogspot.gr/2012/05/blog-post.html για να δεις την κατάσταση πως είχε πριν 3 εβδομάδες. Θα αναρτηθούν και νεότερες φωτογραφίες ή video από τη συλλογή της πατάτας. Βέβαια σε μορφή αποσύνθεσης (σάπια) θα βρήκες την πατάτα σπόρο.

Μαγδαληνή είπε...

Φτάνουμε στο τέλος ... !
Τα φυτά της πατάτας έχουν γύρει πολύ γύρω από τα τούβλινα τοιχάκια και άρχισαν να κιτρινίζουν. Σταματήσαμε το πότισμα και λέω σε λίγες μέρες να τις ανοίξουμε. Έψαξα με το χέρι και βρήκα 2 πατάτες σε μέγεθος παιδικής γροθιάς περίπου, αλλά με πολύ άσπρη φλούδα. Απ όσα διάβασα, θα πρέπει αφού τις βγάλουμε να τις αφήσουμε να ωριμάσουν και να σφίξει η φλούδα τους.
Σε λίγες μέρες θα μπορώ να σας πω το αποτέλεσμα.
Αν κάποιος μπορεί να με συμβουλέψει κάτι σχετικά με τη συγκομιδή, θα μου ήταν πολύ χρήσιμο, μια και είναι πρώτη φορά που επιχειρούμε κάτι τέτοιο.

Επειδή παρακολούθησα κάποια σεμινάρια του Πανεπιστημίου εδώ στη Θεσσαλονίκη,έμαθα και έκανα τα εξής:
ψέκασα όλα τα λαχανικά μου 2 φορές από τον Μάιο με χαλκό και με βρέξιμο θειάφι: 1 ψέκασμα με χαλκό, σε 2,3 μέρες ψέκασμα με βρέξιμο φειάφι. Μετά από 2,3 βδομάδες πάλι 1 + 1 ψέκασμα. Ψεκάζουμε πάντα απόγευμα σε ήδη ποτισμένο λαχανόκηπο, ώστε να ακολουθήσει η δροσιά της νύχτας κι όχι η ζέστη της ημέρας.
Επίσης, πρόσθεσα ως λίπασμα ένα βιολογικό υγρό με ένζυμα που μας έδωσαν από το Πανεπιστήμιο, φτιαγμένο από φυτά. Αυτό το ρίχνω κάθε 15 μέρες κοντά στις ρίζες των φυτών. Στις πατατιές σταμάτησα να ρίχνω μια και δεν ποτίζω πλέον και περιμένω να μαζέψω.

Ελπίζω να έχω καλή συγκομιδή και να μην απογοητευτούμε και περιμένω να δω και τα δικά σας αποτελέσματα.
Με το καλό να φάμε φρέσκιες δικές μας πατάτες!

Μαγδαληνή είπε...

Παρακαλώ πολύ, αν μπορεί κάποιος να μας καθοδηγήσει τι κάνουμε μετά για την επόμενη χειμωνιάτικη παραγωγή. Να ξαναφυτέψω στο ίδιο μέρος, ξαναφτιάχνοντας τα τούβλινα παρτέρια μου, ή να αλλάξω μέρος στον κήπο;
Να χρησιμοποιήσω σπόρο από την πατάτα που θα βγάλω ή να πάρω από την αγορά; Θα μου φυτρώσει η καινούρια πατάτα κι αν ναι, θα φυτρώσει καλύτερα στη σκιά και πόσο σύντομα ώστε να μπορέσω να ξαναφυτέψω εγκαίρως;
Αυτή τη φορά σκοπεύω να προσθέσω και άχυρο σύμφωνα με τις οδηγίες του Αριστοτέλη.

Διάβασα ότι η πατάτα πρέπει να φυτεύεται μακριά από τα υπόλοιπα λαχανικά, καθώς δεν τα πάει καλά με κανένα σχεδόν φυτό.

annita είπε...

καλησπερα σας εγω προσφατα αρχισα να ασχολουμαι με καλιεργειες γενικοτερα.επειδη εχω πολυ υλικο απο κουρεματα γκαζον καιμπορντουρας θα μπορουσα να χρησιμποιησω ανακατμενα τα ξερα φυλλα με το ξερο γκαζον +αχυρο? κι επισης αγορασα μπολικη κατσικισια κοπρια οποτε σκεφτομαινα χρησιμοποιησω αυτην απλα θα βαλλω λιγη γιατι διαπιστωσα οπτι ειναι αρκετα δυνατη.....θα φτιαξω 2 παλετοκουτα ενα με πατατα κιενα με καροτα γιατι τα φυτεψα ιουνη και δεν φυτρωσαν λογω ζεστης..ευχαριστουμε για τις ωραιες ιδεες περιμενω ανυπομονα οδηγιες για παρασκευη σαπουνιου εχω πολλα χρησιμοποιημενα λαδια

Unknown είπε...

Χαιρετώ την ομάδα ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗΣ και όλους όσους ασχολίθηκαν με το συγκεκριμένο θέμα.(ΠΑΤΑΤΟΠΑΛΕΤΑ).Περιμένω αποτελέσματα φίλοι μου.Τί έγινε πήρατε τα αναμενόμενα?Μόλις έφτιαξα κι εγώ την κατασκευή και θέλω να ξέρω την ''συμπεριφορά'' της παλέτας.
ΥΓ. το πρόβλημά μου είναι στο πότισμα. Πρέπει το άχυρο να είναι αρκετά υγρό ή απλά νωπό?Εσείς κάθε πότε ποτίζατε?

Ανώνυμος είπε...

Εγώ το δοκίμασα... Όσο μεγάλωναν τα δενδρύλια, όλα φαινόταν υπέροχα. Αλλά το αποτέλεσμα ήταν απογοητευτικό. Μια μακριά σάπια ρίζα με μια μικρή πατάτα στην άρχή.

Υπάρχει το βίντεο με τα δικά σας αποτελέσματα;

Unknown είπε...

Τι γίνεται ? Κανένας δεν απαντάει σ΄αυτό το φόρουμ?

Μαγδαληνή είπε...

Και τα δικά μας αποτελέσματα ήταν απογοητευτικά. Δεν το βάλαμε όμως κάτω και ξαναφυτέψαμε για φθινοπωρινή σοδειά. Περιμένουμε να δούμε τα αποτελέσματα.

ΔΗΜΟΣΘΕΝΗΣ είπε...

EYXARISTOYΜΕ ΟΛΟΙ ΜΑΣ. Η ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΕΙΝΑΙ ΕΚΤΕΘΕΙΜΕΝΗ ΚΑΝΟΝΙΚΑ ΣΤΗΝ ΒΡΟΧΗ? Η ΘΕΛΕΙ ΣΚΕΠΑΣΜΑ ΟΤΑΝ ΒΡΕΧΕΙ ΚΑΙ ΕΛΕΓΧΟΜΕΝΟ ΠΟΤΙΣΜΑ ΑΠΟ ΕΜΑΣ?

Ευχαριστω πολθ

Δημοσθενης

Ανώνυμος είπε...

παιδια εγω βαζω πατατες χρονια σπιτι μια χρονια πηρα μονο σαπιεσ ριζες απο καπια φυτα ενω τα αλλα ηταν γεματα(τα φυτευω στο χωμα)ποια η διαφορα τους?οι πατατες που δεν μου δωσανε παραγωγη ηταν σε σχετικα σκιερο μερος .......θελουν καλο και αμεσο φως..

emp είπε...

ΑΝΤΙ ΓΙΑ ΑΧΥΡΟ ΒΡΩΜΗΣ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΒΑΛΟΥΜΕ ΚΑΤΙ ΑΛΛΟ ;ΒΡΗΚΑ ΚΟΠΡΙΑ ΑΛΟΓΟΥ ΠΟΣΑ ΤΣΟΥΒΑΛΙΑ ΠΛΑΣΤΙΚΗΣ ΣΑΚΟΥΛΑΣ ΠΟΥ ΒΑΖΟΥΜΕ ΤΟΝ ΑΣΒΕΣΤΗ Η ΜΠΑΖΑ ΘΑ ΧΡΕΙΑΣΤΩ ;

Ανώνυμος είπε...

εχω διαβασει οτι το χωμα απο φτερες ειναι ιδανικο για τις πατατες

Ανώνυμος είπε...

ΕΧΩ ΒΑΛΗ ΚΑΙ ΕΓΩ 2 ΠΑΛΕΤΕΣ ΑΠΟ ΤΑ ΜΕΣΑ ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ.ΤΩΡΑ ΤΑ ΦΥΤΑ ΕΧΟΥΝ ΜΑΡΑΘΗ.ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΣΙΓΑ ΣΙΓΑ ΝΑ ΤΙΣ ΒΓΑΛΩ Η ΝΑ ΤΙΣ ΑΦΗΣΩ ΚΑΙ ΝΑ ΚΟΨΩ ΤΑ ΞΕΡΑ ΚΛΩΝΑΡΙΑ .

Ανώνυμος είπε...

ΣΗΜΕΡΑ 14 ΜΑΙΟΥ ΕΒΓΑΛΑ ΠΑΤΑΤΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΜΙΑ ΠΑΛΕΤΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΔΥΟ ΠΟΥ ΕΧΩ ΒΑΛΗ.ΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΗΤΑΝ ΓΙΑ 12 ΠΑΤΑΤΟΣΠΟΡΟΥΣ [ΣΠΟΡΟ] ΕΒΓΑΛΑ ΜΟΝΟ 7 ΚΙΛΑ ΠΑΤΑΤΕΣ ΑΛΛΕΣ ΜΙΚΡΕΣ ΚΑΙ ΑΛΛΕΣ ΜΕΓΑΛΟΥΤΣΙΚΕΣ.ΜΟΥ ΑΡΕΣΕ Ο ΤΡΟΠΟΣ ΚΑΙ ΠΙΣΤΕΥΩ ΝΑ ΤΟΝ ΣΥΝΕΧΙΣΩ.