Παρασκευή, 28 Ιουνίου 2013

Όλυμπος - Συμμετοχή στην 73η ΠΟΣ


   Η ομάδα θα συμμετάσχει φέτος στην 73η Πανελλήνια Ορειβατική Συγκέντρωση, που θα γίνει στον Όλυμπο, προς τιμή των 100 χρόνων από την πρώτη ανάβαση στο Μύτικα, καθώς και των πρωτεργατών της.

Η περιγραφή της πρώτης ανάβασης,και η παρουσίαση των ανθρώπων που την πραγματοποίησαν, στο site της Ομοσπονδίας Ορειβασίας: http://www.eooa.gr/?p=1623
Φωτογραφία από παλιότερη ανάβαση της ομάδας

   Η διοργάνωση της εκδρομής, εκ μέρους της ομάδας μας, δεν θα έχει αμιγώς  ορειβατικό χαρακτήρα. Όσοι θέλουν να συμμετέχουν χωρίς να ακολουθήσουν την ορειβατική ομάδα, μπορούν να καταλύσουν σε σκηνές, σε comping στην Πλάκα Λιτοχώρου, από όπου θα ξεκινήσει αλλά και θα τερματίσει και η ορειβατική εξόρμηση. Η μετάβαση θα γίνει αποκλειστικά με δικά τους αυτοκίνητα.

ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

( αφορά αποκλειστικά την ορειβατική ομάδα )

Αναχώρηση το μεσημέρι της Παρασκευής 19 Ιουλίου για την Πλάκα Λιτοχώρου.
Διανυκτέρευση σε σκηνές στο camping OLYMPOS BEACH
Το Σάββατο 20 Ιουλίου το πρωί, αναχώρηση για Λιτόχωρο, για τις τελευταίες αγορές και στη συνέχεια  ανάβαση προς τη περιοχή Διασταύρωση, στο δρόμο προς Πριόνια, όπου θα αφήσουμε τα αυτοκίνητα.
Εδώ αρχίζει το μονοπάτι της διαδρομής προς Πετρόστρουγκα και οροπέδιο Μουσών.
Υπάρχει η δυνατότητα για όποιον το επιθυμεί, να αφήσει εκεί το σακίδιο του, για να μεταφερθεί στο οροπέδιο με μουλάρι. Το κόστος είναι 10 ευρώ/ σακ.
Η ανάβαση διαρκεί περίπου επτά ώρες. Χρειάζεται απαραίτητα νερό διότι σε όλη τη διαδρομή ενδέχεται να μην υπάρχει καθόλου.
Κατά την άφιξη της ομάδας στο οροπέδιο των Μουσών θα αποφασισθεί επί τόπου και κατά περίπτωση, για το που θα στηθούν οι σκηνές.
Στα καταφύγια Γιόσος Αποστολίδης και Χρήστος Κάκκαλος, υπάρχει η δυνατότητα αγοράς φαγητού και νερού, οπότε δεν είναι απαραίτητο το κουβάλημα περιττών εφοδίων.
Την Κυριακή 21 Ιουνίου, ανάβαση στη κορυφή Πρ. Ηλίας ( μισή ώρα περίπου ), όπου θα γίνει λειτουργία και η κεντρική γιορτή της ορειβατικής συγκέντρωσης.
Το απόγευμα της Κυριακής χαλαρή ανάβαση στη κορυφή Τούμπα με θέα στη τρομακτική χαράδρα των Μεγ. Καζανιών.
Το βράδυ ύπνος στα αντίσκηνα.
Τη Δευτέρα 22 Ιουλίου, μάζεμα των σκηνών και αναχώρηση μέσω των Ζωναριών για τη βάση του Μύτικα. Εκεί αφήνουμε τα σακίδια και ξεκινάει εύκολη αναρρίχηση μισής ώρας περίπου, μέχρι την κορυφή της Ελλάδας στα 2.918 μ. Επιστροφή στη βάση και συνέχιση της κατάβασης μέχρι τα Πριόνια, μέσω του καταφυγίου Σπήλιος Αγαπητός. Η συνολική ώρα της κατάβασης είναι περί τις τέσσερις ώρες. Νερό υπάρχει μόνο στο καταφύγιο, στο μέσον της διαδρομής.
Επιβίβαση στα αυτοκίνητα και μετάβαση στο camping στη Πλάκα Λιτοχώρου για μπάνιο στη θάλασσα και ολιγόωρη  ξεκούραση πριν την επιστροφή στις βάσεις μας.
Φτάνοντας στο οροπέδιο των Μουσών ( από ανάβαση της ομάδας το 2010 )

Το μονοπάτι προς τα Ζωνάρια ( από ανάβαση της ομάδας το 2010 )

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

- Για τη μετάβαση της ορειβατικής ομάδας ενδέχεται να χρησιμοποιηθεί λεωφορείο 9 θέσεων. Για πληροφορίες στον Κ. Σωτηρόπουλο - κιν. 6977777696
- Λόγω της μεγάλης διάρκειας της ανάβασης, της έλλειψης δυνατότητας μεταφοράς εφοδίων με αυτοκίνητο στο οροπέδιο και της επίπονης συνεχούς ανάβασης, είναι απαραίτητα:
   * Το βάρος του σακιδίου να είναι το μικρότερο δυνατό.
   * Να γίνει προσυνεννόηση, έτσι ώστε δύο άτομα να μεταφέρουν και να χρησιμοποιήσουν μία σκηνή, ώστε να μοιραστεί το βάρος.
   * Να υπολογιστεί το νερό που θα χρειαστεί ο καθένας για την ανάβαση. Στη διαδρομή υπάρχουν  δύο πηγές, που δεν έχουν όμως πάντα νερό. Αυτό πρέπει να ληφθεί ιδιαίτερα σοβαρά υπόψιν.
   * Στο οροπέδιο των Μουσών μπορεί όποιος το επιθυμεί να αγοράσει εμφιαλωμένο νερό από τα καταφύγια ή να κατέβει στη βάση του Στεφανιού, όπου υπάρχει πηγή. Έτσι για την κατάβαση μπορούμε να βρούμε νερό.
   * Απαραίτητα, επί πλέον των αυτονόητων, εφόδια είναι το καπέλο, τα καλά ορειβατικά παπούτσια, τα γυαλιά ηλίου, το βαρύ μπουφάν και τα ζεστά ρούχα.
- Οι τιμές των εφοδίων στα καταφύγια είναι μάλλον προσιτές.
- Η αναρρίχηση στο Μύτικα είναι επικίνδυνη όταν προπορεύονται άλλοι ορειβάτες. Η πτώση μιας πέτρας μπορεί να συμπαρασύρει κι άλλες, που ενδέχεται να προκαλέσουν ατύχημα. Αυτός είναι ο λόγος που επελέγει η Δευτέρα, ημέρα με λίγο κόσμο εκεί. Παρόλα αυτά απαιτείται μεγάλη προσοχή από τους προπορευόμενους για τους από κάτω.
Στη βάση του Μύτικα ( από αναβαση της ομάδας το 2010 )

Δεν υπάρχουν σχόλια: