Τετάρτη 15 Μαρτίου 2017

Πεζοπορία στο μονοπάτι των σιδηροδρομικών

Την Κυριακή 26 Μαρτίου 2017 διοργανώνεται μια εύκολη πεζοπορία σε ένα ιδιαίτερο και πρωτότυπο μονοπάτι.

-   Στα τέλη του 19ου αιώνα για να κατασκευαστεί το τμήμα της σιδηροδρομικής γραμμής Αθηνών - Θεσσαλονίκης ανάμεσα στους σταθμούς Τιθορέας και Λιανοκλαδίου χρειαζόταν να μεταφερθούν τα υλικά με ζώα μέχρι το εργοτάξιο. Έτσι φτιάξανε το λεγόμενο ''μονοπάτι των σιδηροδρομικών''.

Σε αυτό το ιδιαίτερο μονοπάτι λοιπόν, που κινείται παράλληλα με τη γραμμή του τραίνου, θα περπατήσουμε. Η διαδρομή ξεκινάει στους πρόποδες της Οίτης απ το χωριό Ηράκλεια. Από εκεί ανεβαίνει ένας αγροτικός δρόμος μέχρι το σημείο που αρχίζει το μονοπάτι. Αφήνουμε τα αυτοκίνητα εκεί και για δύο περίπου ώρες ανεβοκατεβαίνουμε παράλληλα με τη σιδηροδρομική γραμμή. Στη πορεία περνάμε από βοηθητικά τούνελ εκτός γραμμής και από γέφυρες πάνω απ τον Ασωπό ποταμό. Το τοπίο κρύβει φαράγγια, καταρράκτες, σπηλιές και έχει στο πρώτο του τμήμα απέραντη θέα στον κάμπο της Λαμίας.
Το τέλος της πορείας είναι στον εγκαταλειμμένο σιδηροδρομικό σταθμό του Ασωπού. Εκεί η ομάδα θα κόψει την πρωτοχρονιάτικη πίτα της και θα γίνει μια μικρή ενημέρωση για την πορεία της, αναφέροντας διάφορες ιδέες που υπάρχουν για την οργάνωση και τις εκδρομές.
Η επιστροφή θα γίνει αντίστροφα από την ίδια διαδρομή. Λόγω του ότι σε ορισμένα τμήματα θα κινούμαστε δίπλα στη γραμμή του τραίνου, απαιτείται ιδιαίτερη προσοχή στα διερχόμενα τραίνα και απόλυτη υπακοή στις εντολές.
Στη συνέχεια κι αφού επιστρέψουμε στα αυτοκίνητα, θα επισκεφτούμε τη γέφυρα του Γοργοπόταμου επί της ίδιας σιδηροδρομικής γραμμής, αλλά σε άλλο σημείο. Εκεί θα επισκεφτούμε το μνημείο της ομώνυμης μάχης και θα περπατήσουμε κάτω και γύρω απ τη γέφυρα.

-   Για την εξόρμηση αυτή καλό θα είναι να έχουμε μαζί μας φαγητό και νερό για την πορεία και για το μεσημέρι. Εξοπλισμός δεν απαιτείται να είναι ιδιαίτερος.
Για τη συμμετοχή σας επικοινωνήστε σύντομα με την Πέπη στο 6936 747 176, τον Κώστα Μπέσσα στο 6932 620 699 και με τον Νίκο στο 6974 466 855, ή στείλτε e-mail στο: antonnikos@gmail.com

-   Οι μετακινήσεις θα γίνουν με ΙΧ και σημείο συγκέντρωσης τη προβλήτα του Αντιρρίου το πρωί της Κυριακής στις 8:30 πμ. Η διαδρομή μέχρι τη Λαμία διαρκεί περίπου 2:30 ώρες. Σημείο συγκέντρωσης στη Λαμία για τους φίλους που θα έρθουν από άλλες διαδρομές θα είναι ο χώρος έξω απ την Διεθνή έκθεση Λαμίας στις 11:00 πμ. Από εκεί θα πάμε στην Ηράκλεια.
-   Θα πρέπει να τηρηθούν οι χρόνοι για να μπορέσουμε να ολοκληρώσουμε το πρόγραμμα της εκδρομής.
- Πληροφορίες, GPS κλπ στο: http://users.sch.gr/ppapachr/monopati_sidirodromikon/monopati_sidirodromikon.html και στο : https://el.wikiloc.com/wikiloc/view.do?id=2175491

Δεν υπάρχουν σχόλια: