Τρίτη, 5 Ιουνίου 2018

Λάκμος - Περιστέρι 22 - 24 Ιουνίου 2018

Φίλοι
  Έχουμε αρκετό καιρό να διοργανώσουμε κάποια αξιόλογη ανάβαση και μάλλον ήρθε ο καιρός να ξαναβρεθούμε.
  Η ανάβαση που προτείνετε είναι στο βουνό Λάκμος ή Περιστέρι και στην κορφή Τσουκαρέλα (υψ. 2.295μ.). Βρίσκεται στα σύνορα Θεσσαλίας και Ηπείρου, απέναντι απ το Μέτσοβο και πάνω απ το χωριό Χαλίκι. 

  Είναι μια σχετικά δύσκολη πεζοπορεία διάρκειας 8:30 ωρών μαζί με την επιστροφή. Εκκίνηση γίνεται απ το Χαλίκι και για 1:30 ώρες περπατάμε σε χωματόδρομο και μονοπάτι μέχρι την αλπική ζώνη. Εκεί ανηφορίζουμε για μια ώρα ακόμα μέχρι να βρούμε τις πηγές του Αχελώου στα Χαλικιώτικα λιβάδια. Συνεχίζοντας υπάρχει η διασταύρωση για τη δρακόλιμνη Βερλίγκα προς τα δεξιά και προς την κορφή προς τα αριστερά. Συνεχίζοντας στη ράχη της κορφής φτάνουμε στην κορφή Τσουκαρέλα μετά από 5 ώρες ανάβασης από την αρχή στο χωριό Χαλίκι. 
Στην επιστροφή επισκεπτόμαστε την Βερλίγκα και σε 3:30 ώρες επιστρέφουμε στο Χαλίκι.
http://www.opopilis.gr/index.php/articles/18-%CE%B1%CE%BD%CE%AC%CE%B2%CE%B1%CF%83%CE%B7-%CF%83%CF%84%CE%BF-%CF%80%CE%B5%CF%81%CE%B9%CF%83%CF%84%CE%AD%CF%81%CE%B9-%CF%84%CF%83%CE%BF%CF%85%CE%BA%CE%B1%CF%81%CE%AD%CE%BB%CE%B1-2295%CE%BC

  Η εκδρομή θα ξεκινήσει την Παρασκευή 22/6/2018 και θα πάμε μέσω Ιονίας και Εγνατίας στο Μέτσοβο κι από κει στο Χαλίκι όπου θα γίνει η διανυκτέρευση.
  Το πρωί του Σαββάτου 23/6/2018 θα ανεβούμε στην κορφή Τσουκαρέλα και τη δροκόλιμνη Βερλίγκα και στη συνέχεια θα ξεκουραστούμε και θα μείνουμε για βράδυ σε ξενοδοχείο κοντά στο χωριό Καλλιρρόη.
  Την Κυριακή θα επισκεφτούμε την εκκλησία του Τίμιου Σταυρού με τους 12 τρούλους μέσα στο δάσος (http://odysseus.culture.gr/h/2/gh251.jsp?obj_id=5583) και στη συνέχεια θα πάμε στο Μέστοβο για καφέ και φαγητό. Ως εναλλακτική οδό επιστροφής μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε τη διαδρομή: Μπάρος, Καλαρρύτες, μονή Κηπίνας, Πράναντα, Άρτα.

  Στο Χαλίκι η διανυκτέρευση θα γίνει στον ξενώνα του χωριού, σε 4κλινα ή 5κλινα δωμάτια με 12 ευρώ ανά άτομο και 5 ευρώ για πρωινό. 
  Το Σάββατο το βράδυ η διανυκτέρευση μπορεί να γίνει: 
1ον Στο ξενοδοχείο Αχελωίδες με κόστος 60 ευρώ για δίκλινο ή 80 ευρώ για τρίκλινο δωμάτιο με πρωινό. Χωρίς πρωινό 50 ευρώ και 75 ευρώ αντίστοιχα. http://www.acheloideshotel.gr/home.php
2ον Στο ξενοδοχείο Πύργος Μαντάνια  με κόστος 49 ευρώ για δίκλινο ή 63 ευρώ για τρίκλινο δωμάτιο με πρωινό. Τιμή πλήρους γεύματος βραδυνού 12 ευρώ, χωρίς τα ποτά.
http://www.mantania.gr/
  Στα δύο αυτά ξενοδοχεία, που βρίσκονται αρκετά κοντά μεταξύ τους, υπάρχουν εστιατόρια για το βραδινό φαγητό. Επίσης και τα δύο διαθέτουν πισίνες εξωτερικές. Πρέπει όμως να επιλεγεί έγκαιρα το ένα. 

  Απαραίτητα υλικά για την ανάβαση είναι σακίδιο, ορειβατικά παπούτσια, μπατόν, νερό και φαγητό, μπουφάν σχετικά ελαφριά, καπέλο, γυαλιά, γκέτες για τις χιονούρες, και ρούχα στεγνά. Για τις πισίνες των ξενοδοχείων μαγιό και πετσέτες.
Στην εκδρομή θα μετακινηθούμε με τα δικά μας αυτοκίνητα, αφού γίνει προσπάθεια να είναι κατά το δυνατόν τέσσερα άτομα σε κάθε αυτοκίνητο για να μειωθεί το κόστος.

  Την εκδρομή εκτός των αναβατών μπορεί να ακολουθήσουν και όσοι δεν θέλουν να περπατήσουν τόσες ώρες. Στην περιοχή αυτή υπάρχουν πάρα πολλά αξιοθέατα, που κάλλιστα μπορούν να γεμίσουν τις ώρες του Σαββατιάτικου πρωινού. Τα χωριά της περιοχής είναι το Χαλίκι, η Ανθούσα, το Κατάφυτο, η Καλλιρρόη, η Κρανιά, τα Δολιανά κλπ. Ανάμεσα στην Ανθούσα και το Κατάφυτο η μονή της Παναγίας της Γαλακτοτροφούσας. Στη συνέχεια ο δρόμος ανηφορίζει μέχρι τη ράχη Μπάρος με εκπληκτική θέα σε όλα Τζουμέρκα και τους Καλαρρύτες. 

  Δηλώστε συμμετοχή στο 6974466855 στον Νίκο, όσο το δυνατόν πιο σύντομα για να μπορέσουμε να κλείσουμε τα ξενοδοχεία.


Δεν υπάρχουν σχόλια: