Παρασκευή 25 Μαρτίου 2011

Πρόταση απόδρασης .....προς σχολιασμό

Αναδημοσίευση email από κ. Σμάνη.
"Σχετικά με μια πρόταση που έκανα στον πρόεδρο σας για ένα σύντομο και κοντινό προορισμό που έχει πραγματοποίησει μονό ο ορειβατικός σύλλογος Θεσσαλονίκης είναι το Θεοτικό του Δρυμώνα και τα γύρο βουνά του Δρυμώνα.
Επιγραμματικά ο Δρυμώνας βρίσκεται σε απόσταση 15 km από το Θέρμο σε δεσπόζουσα θέση με υψόμετρο 900μ. Περιοχές ιδιαίτερου φυσικού κάλλους που αξίζουν πεζοπορίας είναι το Θεοτικό και ο Μελιός και άλλες που περιγράφονται αναλυτικά στον ʽʼΤουριστικό οδηγό περιοχής Δρυμώναʼʼ. Μια πολύ καλή διαδρομή για πεζοπορία είναι Δρυμώνας - Ιερά Μονή Παναγίας Προυσιώτισσας αλλά θα χρειαστείτε ντόπιο οδηγό. Αναλυτικές περιγραφές σχετικά με τις περιοχές Θεοτικό και το Μελιό μπορείτε να διαβάσετε στον ʽʼΤουριστικό οδηγό περιοχής Δρυμώναʼʼ στο link http://www.drymonas.gr/Nea_Anakinosis/2010/touristikos_odigos_2010/Touristikos_%20odigos_Drymona_2010.pdf στις σελίδες 31 & 37 αντίστοιχα και στο site www.drymonas.gr. Photo-video για το Θεοτικό υπάρχει στο link: http://www.youtube.com/watch?v=q0mVA-CSegY

Από πλευράς μου μπορώ να σας παρέχω οποιαδήποτε διευκόλυνση χρειαστείτε σε μια διοργάνωση εκδρομής γιʼ αυτή την περιοχή, μιας και ο Δρυμώνας είναι το χωριό της μητέρας μου."

2 σχόλια:

Κ!! είπε...

θα ήθελα πληροφοριες για την διαδρομη Δρυμωνα Προυσου βαθμο δυσκολιας΄και ποση ωρα ειναι το περπατημα !!

Petros Smanis είπε...

http://www.eosthessalonikis.gr/el/readArchives.asp?catID=2&subCatID=0&page=1&textID=380

Αναχώρηση στις 8.00 πμ για το χωριό Δρυμώνας. Αφιξη στις 9.00. Πορεία 2 ωρών μέσω δασικού δρόμου ως το βουνό Μηλιός. Συμμετέχουν όλοι.
Στη συνέχεια μόνο η ορειβατική ομάδα συνεχίζει μέσω του μονοπατιού για το βουνό Χαλίκι.Πορεία 2.5-3 ωρών. (Η ομάδα των φίλων επιστρέφει στον Δρυμώνα.Συνολικά θα περπατήσουν 3.5 με 4 ώρες.Στη συνέχεια πηγαίνουν με το λεωφορείο μέσω μίας καταπληκτικής ορειής διαδρομής στο Προυσό όπου θα παραλάβουν την ορειβατική ομάδα.Εκέι μπορούν να επισκευθούν τη μαύρη σπηλιά ή το νέο μικρό πάντα βρέχει του Τόρνου, ή το γνωστό μοναστήρι-φρούριο). Στάση στην θέση Κακιά Σκάλα, όπου μία φυσιή κατολίσθηση της πλαγιάς κάτω από το μονοπάτι δημιούργησε ένα εντυπωσιακό γκρεμό, και στο κατεστραμένο οχυρό των ανταρτών στο οροπέδιο του Χαλικιού. Εδώ δόθηκαν μεγάλες μάχες και είναι το ένα από τα δύο μέρη (το άλλο είναι στην Γιουγκοσλαβία) όπου ανακόπηκε η περίφημη ορεινή μεραρχία Endelweis των Γερμανών. Στη μάχη αυτή έχει ειπωθεί από κάποιους μελετητές ότι πιθανότατα έχασε την ζωή του ο πατέρας του Καγκελάριου Σρέντερ, (στα αρχεία της βέρμαχτ καταχωρείται σαν αγνοούμενος). Οι Ελληνες μπορεί να απωθήσαμε τους φοβερούς Γερμανούς αλλά δεν έγινε το ίδιο και με τον παντοτινά μεγαλύτερο εχθρό μας: τον εαυτό μας. Στη διάρκεια του Εμφυλίου η περιοχη σφυροκοπήθηκε από κανόνια που κατάφερε να ανεβάσει στα απέναντι υψώματα της Καλιθέας ο γνωστός και κατά γενική ομολογία ταλαντούχος στρατηγός Τσακαλώτος. Μετά έγινε η επίθεση. Η αφήγηση ενός ντόπιου κτηνοτρόφου, που ήταν έφηβος τότε, θέλει το ύψωμα γεμάτο κουφάρια των οποίων η ταφή στη συνέχεια στο πετρώδες έδαφος ήταν τόσο πρόχειρη που μερικές φορές τα πόδια προεξείχαν. Και μείναν έτσι αποσκελετωμένα για χρόνια.
Η απόλυτη ηρεμία που επικρατεί σήμερα σε αυτό το βουνό δεν προδίδει τίποτα από τα όσα φοβερά διαδραματίστηκαν εκτός ίσως από μία λεπτομέρεια: όλα τα γύρω ισουψή βουνά είναι καταπράσινα από τα έλατα, εδώ δεν φυτρώνουν παρά μόνο αγκάθια .Το έχω δει και στον Γράμμο. Λες και το χυμμένο αδερφικό αίμα να είναι το πιο τοξικό υγρό στη φύση.
Ακολουθεί η ανάβαση στην κορυφή της Τριανταφυλλιάς της ψηλότερης κορυφής της περιοχής που είναι γνωστή σαν Κράβαρα που είναι ο κύριος ορειβατικός μας στόχος και οφείλει το όνομά της στις αμέτρητες αγριοτριανταφυλλιές της. Διάρκεια 30-40 λεπτά ή και περισσότερο λόγω της καταπληκτικής θέας σ όλη την Στερεά Ελλάδα.Τα Κράβαρα ίσως είναι ακόμη η πιο απομονωμένη και απρόσιτη περιοχή στην πατρίδα μας και σχεδόν ποτέ δεν περιλαμβάνονται σε προγράμματα άλλων συλλόγων.¨Αλλωστε πρόσφατα ξανανοίχθηκαν τα αό χρόνια εγκαταλελλειμένα μονοπάτια με πρωτοβουλία του αρχηγού της εκδρομής και των φίλων δρυμονιωτών.
Κάθοδος στον Προυσσό Ευρυτανίας και επιστροφή. Σύνολο πορείας για την ορειβατική ομάδα περίπου 10 ωρών. Αντιλαμβάνεστε γιατί απευθύνεται μόνο σε έμπειρους με καλή φυσική κατάσταση και εξοπλισμό. .